24. 4. 2024

Hajky přímo snídaňové

Požár – photo free: http://6b.cz/2O9d .

ERUPCE K SNÍDANI

Odstraněn vrchol se stopkou.
Rudé stěny žhaví vůni –
bílá zrníčka explodují…


POMAZÁNKA

Gilotina naikiri pravidelně dopadá,
pažitkový kopeček roste.
Lučinové ledovce nakonec skryjí vše.


MILOVANÉ PEKLO

Když ji otevřu, prý zeje…
Uzavřená umí až 250°C.
Ta trouba je génius.


CÍSAŘPÁNOVKY

Celozrnné kaisrovky praskají blahem.
Anebo pečením?
Nakonec i v puse…


STÍŽNOST

Není sýr jako sýr…
„Není-li eidam vyuzený,
zkazili mi mlíko.“ – stěžuje si kráva.


VAŠE VZNEŠENOSTI

Jedině earl gray…
A z Darjeelingu.
Svírá chutí i tradicemi.


ROZMARNÁ RAJČÁTKA

Čím menší, tím potměšilejší.
Jakmile zakrojím,
explodují na mé bílé tričko.
Vždycky.


PROČ?

Nemůžu pochopit,
proč mě ředkvičky pálily v puse
pouze za mého mládí.
Změnily se tolik ony, anebo já?



MŽ. 15.10.2023 Tak jsem právě posnídala. Už desátý rok je to kaiserka s pomazánkou z lučiny obložená rajčátky, paprikami a plátky ředkviček. K tomu noblesní earl gray, a našeho Babánka láduji eidamským uzeným sýrem, který si „odtrhávám od huby“. Ale to přeháním. Sýra je dost pro oba, a on se po něm taky někdy hrne, někdy ne. Panuje tu nedělní ráno, pohoda a tolerance. Přesně tak, jak to zpívá Pavel Bobek tady. Jiřička.

11 thoughts on “Hajky přímo snídaňové

  1. Vaše říkanky jsou, Jiřičko, roztomilé.
    Zdaliž byste je uměla vykouzlit i o sulcu s trochou cibulky a pár kapkami octa? Podle mě v něm těžko hledat nějakou poezii, ale třeba jó – to jen já ji zkonstruovat neumím. A sklenice piva, samozřejmě, to dá rozum.
    Ten „džbánek piva“ s bobkem…. opravuji, v Bobkově podání je dost smutná písnička, vnímám z ní nostalgii a rezignaci:
    „Chtěl bych být zas s tebou
    někde za městem
    ve stínu jabloní“

    Koupil jsem onen sulc včera ráno na trhu, a vedle „U Lenocha“ jsem vypil onen zmíněný džbánek, neboť, řečeno s klasikem, „dnešní žízeň je zpravidla následkem včerejší žízně“ – měli jsme v pátek večer pomaturitní sraz po 50 letech.

    Teď z toho sestavte nějaký verš, aby byl poetický a nikoliv hrubě materialistický……
    Opět spolu s klasikem: „Jak se člověk pustí do nějakýho filosofování, kouká z toho vždycky delirium tremens“.

    Delirium tremens se jmenuje jedno pivo, má 8 procent alkoholu… a tak se myšlenky řetězí a poezie pořád žádná.

    1. Mezitím se pokusím.

      Tláča s cíbou, gambrinus…
      co je to ten kosinus?
      Přilehlá ku přeponě?
      Dám gambrinus za koně!

      1. ještě přidám

        Myšlenky se řetězí
        nespoutané řetězy
        jak bublinky v kalíšku.
        Roste hříšek po hříšku
        až je z toho těžká ťarcha
        takovou má patriarcha
        nebo papež František
        návštěvou u jeptišek.

        1. Pro Ládika: závidím Vám lehkost s jakou sypete skoro erbenovsky zpěvné verše. Jsou jednoduché, a o podobných říkával pan Werich, že „…jdou do huby.“. Myslel to jako poklonu a já taky. Zdravím.

    2. Jak ví dobře řezník Šulc,
      na praseti roste sulc.
      Cibuli už v spíži máme,
      octem hezky pokapáme.

  2. Pro Godota:
    Dáváte mi těžké rébusy. Jednak já své hajky moc nepotkávám, většinou ony potkávají mně, a jednak zrovna sulc a aspiky nejím. Prostě mi nechutnají. Avšak „rébus desperandi“ – zkusím to:

    POETICKÁ ČEŠTINA

    Říkají mi všelijak…
    Jsem-li s Cibulkou, jsem Sulc.
    Potká-li mě Ocet, jsem Huspenina.
    Zkuste anglicky třeba „…s pivkem.“ ☺️

    1. Zkusíme psychoanalytika.
      Sulc se třese. Možná do něj přenáším své obavy, chci mu předat svůj vlastní civilizační třas, svého se zbavit.
      A když se to podaří, zničí ho mé žaludeční šťávy.
      Podotýkám, že jsem zcela střízliv 🙂 .

  3. Dnes jsem vařil já….

    Nudle jen medium rare
    s mákem černým jako tér
    s cukrem bílým jako sníh
    s kostkou másla. Přejde smích.

    To je moje vyšší gastro
    to by žral i Fidel Castro
    oblíz by si rety rudé
    a zeptal se: “Ještě bude?”

    Člověk by měl umět vařit
    péci, dusit, škvarky škvařit,
    nebýt marný v tomto světě,
    příživníkem na planetě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *